Sanayi devriminden itibaren küresel ortalama yüzey sıcaklığının yaklaşık sadece 1,1°C arttığı günümüz koşullarında iklim değişikliği ile beraberinde meydana gelen kuraklık, sıcak hava dalgaları ve orman yangınları gibi birçok afetin, IPCC‘ye göre gelecek dönemde daha şiddetli ve daha sık görüleceği tahmin edilmektedir.

Şiddeti ve sıklığı artan orman yangınları ile yangın sezonunun uzaması ve yangın rejiminin değişmesi, geçtiğimiz sene Türkiye’de de yaşadığımız gibi megayangınlar olarak tanımlanan daha büyük yangınlara neden olması beklenmektedir.

Turco ve diğerleri tarafından 2018’de yapılmış bir çalışmaya göre, küresel ortalama sıcaklık artışının 1,5°C olduğu senaryo için Akdeniz Havzası’nda yaşanabilecek orman yangınları sonucunda yanan alan miktar artışının minimum %41 seviyesinde olacağı tahmin edilmektedir.

Isınma 2°C ila 3°C seviyesine ulaştığında ise Akdeniz’de yanan alan miktarının %62 ila %97 seviyelerinde olacağı öngörülmektedir. Bu önemli sonuç değerlendirildiğinde, ısınma arttıkça yanan orman alanındaki artışın %40 ila %100 arasında değişeceği tahmin edilmektedir.

—-

Şirketiniz veya kurumunuza ait varlıkların gelecek dönemlerdeki yangın tehlikesi riskini biliyor musunuz? Fiziksel varlıklarınızın iklim tehlikelerine uyum sağlayabilmesi için bir planınız veya hazırlığınız var mı? CIRRUS Danışmanlık ve Mühendislik, şirketinizin sahip olduğu varlıkların maruz kaldığı ve kalabileceği orman yangınlarını da içeren birçok iklim tehlikesi için detaylı analizler ile fiziksel iklim risklerinizi değerlendirmekte ve TCFD risk raporlamanızı yapmaktadır.

According to the IPCC, in today’s conditions, where the global average surface temperature has only increased by 1.1°C since the industrial revolution, many disasters such as droughts, heatwaves, and forest fires are expected to be more severe and more frequent as a result of climate change.

With forest fires increasing in intensity and frequency, the prolongation of the fire season and the change in the fire regime are expected to cause larger fires, defined as megafires, as we experienced in Turkey last year.

According to Turco et al.’s study in 2018, with global warming of 1.5 °C, the amount of burned area in the Mediterranean Basin is expected to increase by at least 41% due to forest fires.

If global warming exceeds 2°C to 3°C, the amount of burned area in the Mediterranean will be between 62% and 97%. Considering this very important result, the increase in burned forest area will vary between 40% and 100% as the global warming level changes.

—-

Are your businesses and investments ready for climate change? Are you aware of the fire hazard risk of your company’s assets in the future periods? Do you have any plans or preparations to adapt your physical assets to climate hazards? CIRRUS Consultancy and Engineering provides detailed assessments for your company’s physical climate risks in Türkiye for many climate hazards, including wildfires, and prepares TCFD risk reports.

Paylaş: