Geçen hafta Avrupa’yı vuran sıcak hava dalgası ile Avrupa genelinde yangın sezonu başladı. 40°C’yi bulan sıcaklıklar nedeniyle Londra’da onlarca bina yanarken, 46°C’yi görmüş Portekiz, İspanya, Fransa ve Yunanistan’da sıcaklıkların tetiklediği orman yangınları sonucu binlerce kişi yaşadıkları yerden tahliye edildi. Binlerce hektar alanın yandığı kaydedildi. Türkiye’de 21 Haziran’da Marmaris’te başlayan orman yangını ardından Antalya, Manisa, İzmir, Balıkesir ve Aydın’da görüldü.

Haftanın son günlerindeki orman yangınları tahminlerine bakıldığında, 8kmx8km çözünürlüklü ECMWF tahmin verisiyle hazırlanan ve yangına elverişli hava koşullarını ifade eden FWI Yangın Hava İndeksi’ne göre, bugün Ege ve Güneydoğu Bölgeleri’nin aşırı tehlikeli, 29 Temmuz 2022 Cuma günü ise etki alanını genişleterek Ege ve Güneydoğu dahil, Marmara, İç Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgeleri’nin de aşırı tehlikeli olacağı tahmin edilmektedir.

Orman yangınları insan kaynaklı nedenler ile başlasa bile, atmosfer koşullarının yangına elverişli olması yangın şiddetini ve süresini arttırmaktadır. İşletme ve yatırımlarınız iklim değişikliğine hazır mı? Şirketinize ait varlıkların gelecek dönemlerdeki yangın tehlikesi riskini biliyor musunuz? Fiziksel varlıklarınızın iklim tehlikelerine uyum sağlaması için bir planınız veya hazırlığınız var mı? CIRRUS Danışmanlık ve Mühendislik, şirketinizin sahip olduğu varlıkların maruz kaldığı ve kalabileceği orman yangınlarını da içeren birçok iklim tehlikesi için detaylı analizler ile fiziksel iklim risklerinizi değerlendirmekte ve TCFD için risk raporlamanızı yapmaktadır.

Last week, the heatwave hit several European countries, and the fire season began across Europe. Dozens of properties burned down in London due to the 40°C temperatures. Temperatures in Portugal, Spain, France, and Greece reached 46°C, sparking wildfires that forced thousands of people to flee and burned down thousands of hectares. This year’s first wildfire in Türkiye began on June 21st in Marmaris and was quickly followed by Antalya, Manisa, İzmir, Balıkesir, and Aydın.

According to the FWI Fire Weather Index by @ECMWF with 8kmx8km resolution forecast data this week, the Aegean, Mediterranean, and Southeast regions are extremely dangerous today and tomorrow. fire risk will also expand to the Marmara, Central Anatolia, and Eastern Anatolia regions on Friday, July 29, 2022.

Wildfires may start with anthropogenic forcing, but if the atmospheric conditions are suitable for fire, the severity and duration of fire increase. Are your businesses and investments ready for climate change? Are you aware of the fire hazard risk of your company’s assets in the future periods? Do you have any plans or preparations to adapt your physical assets to climate hazards? CIRRUS Consultancy and Engineering provides detailed assessments for your company’s physical climate risks in Türkiye for many climate hazards, including wildfires, and prepares TCFD risk reports.

Paylaş: